11/06/2018
5273

Ot Tipi Teff Grass Yetiştiriciliği

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Teff grass yetiştiriciliğini ülkemizde 2008 yılında Torunoğlu Tohum başlatmıştır. Ülkemizin değişik iklim bölgelerinde denemeler kurmuştur. Bu denemelerden mükemmel netice alınmıştır. İlk kez böylelikle teff grass Türkiye gündemine taşınmıştır.

Teff bitkisi tohumu çeşitleri nelerdir?

Teff bitkisinin iki çeşidi vardır

1- Ot tipi teff grass

2- Tahıl tipi teff

Tahıl tipi teff adından da anlaşılacağı üzere tahıl amaçlı ekilen bir bitkidir. Ot tipi teff grass ise dünyada hayvan yetiştiricileri tarafından yem bitkisi amacıyla ekilmektedir. Türkiyede bazı kötü niyetli sözüm ona firmalar tahıl tipi teff  bitkisini ot tipi teff grass adı altında satmaktadır. Bu fırsatcı kişilere karşı çiftcilerimizin uyanık olmaları gerekmektedir.

Teff grass 1 kg tohumunda 1.3 milyon adet tohum vardır. Dekera 1 kg teff grass tohumu ekilir.

Teff grass tohumu nasıl ekilir?
Tarla çok ince düzgün bir şekilde hazırlanır. Teff tohumu çok küçük olduğundan derine kaçırmamak gerekir. O nedenle dikkatli olmak gerekir. Tarla düzgün şekilde hazırlanır tapan(sürgü) çekilir. Tohum sıva kumuyla karıştırılıp çoğaltılır. Elle yada soğan mibzeriyle toprağın yüzeyine saçılır üzerine boş sürgü(tapan) çekilir.

Teff grass sulama
Teff grass bitkisini çıkarırken yağmurlamayla sulanır. Sonrasında salma sulama yapılabilinir. Teff grass salma sulama şekline sonraki aşamalarda son derece tahamülü vardır.

Teff grass yazlık ince saplı ince yapraklı narin bir bitkidir. Hayvanlar tarafından severek yenir. Harika kuru otu olur. Hem slajı yapılır hem de otlak mera olarak kullanılır. Ot kalitesi mükemmel yumuşak bir ottur.

Teff grass ekim zamanı

Toprak sıçaklığı 18 santigrat derece olduğunda nisandan ağustos ayına kadar ekimi yapılır. Hayvanlarda çok yüksek et ve süt artışı sağlar. Dünyada at yetiştiricileri tarafından teff grass yeşil ve kuru otu çok rağbet görmektedir. Atlarda sancı ve gazlı şişkinliklere sebeb olmaz atlar bu bitkiyi güvenle tüketebilir.

Teff grass bitkisinde nitrit ve nitrat gübre birikimi olmaz. Yine teff grass otunda sorgum sudan grassda tazeyken olan zehirli prüsik asit yoktur.

Teff grass yem bitkisi ülkemiz kaba yem açığını kökten çözecek bir yem bir yem bitkisi çeşididir. Malum olduğu üzere yazın çiftci hayvanını besleyecek yeşil ot bulamamaktadır. Bu boşluğu teff grass kaba yem bitkisi dolduracaktır.

Teff grass tohumu fiyatları hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.