09/08/2021
3149

Süt Otu Tohumu

Çiftçiler arasında süt otu tohumu olarak bilinen İtalyan Ryegrass ilk kez 1999 yılında Torunoğlu Tohum firmamız tarafından Cengiz Torun Bey Türkiye’ye getirmiştir.

Süt otu tohumu denmesinin sebebi, çiftçilerin bu otla besledikleri hayvanlarda sütlerindeki artıştan dolayı halk arasında bu isimle anılmıştır. Süt otu tohumu ile beslenen büyükbaş ve küçükbaşta et, süt verimi artmaktadır. Süt otu tohumu ekimleri sonbaharda başlar. Ağustos ayının sonundan Aralık ayı sonuna kadar ekilmektedir. Süt otu tohumu Haziran ayı sıcaklar geldiğinde tarladaki görevini tamamlayıp, tohuma kalkarak bitki ömrünü sonlandırır.



Süt otu tohumunun yeşil aksamında %22 ye yakın protein bulunmaktadır. Ülkemizde üç bin tona yakın süt otu tohumu yani İtalyan reygras ekilmektedir. İçerisinde besin değeri yoncaya yakın protein sağlar. Yonca otlatılmadığı için, süt otu tohumu burada yoncadan ayrılarak daha ön plana çıkmaktadır.

Süt otu tohumu silaj, kuru ot olabildiği gibi, günlük yeşil biçilerek de yedirilir ve otlatılabilmektedir. Bir dekara 5 kilogram ekilir. Buğdaygil grubunda yer alan süt otu tohumu kaba yem açığını kapatmada önemli bir görev üstlenerek, çiftçilerin yem maliyetinden tasarruf etmesini sağlamaktadır.

İtalyan ryegrass (süt otu tohumu) ile beslenen hayvanların kondisyonunda artış gözlenir. Küçükbaşlarda ikizlik oranı artar. Çeşitli hastalıklara karşı hayvanlarda direnç sağlar. Hayvanların daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
 



Süt otu tohumundan Eylül ve Haziran ayları arasında verim alınmaktadır. Sulama olanağı bulunan arazilerde 5 ile 6 arasında biçim alınmaktadır. Kurak, su olmayan şartlarda ise mevsimsel yağmurlar ile birlikte 3 – 4 defa biçilebilmektedir. Dekardan verim olarak 10 – 15 ton yeşil ot alınır ve 3 – 4 ton arasında kuru ot alınmaktadır. Süt otu tohumunun en yüksek değerlere ulaştığı zaman 40 – 50 cm aralığındadır ve bu aralıkta biçilmesi gerekir.

İtalyan reygras süt otu tohumu alırken tohumların ithal ve sertifikalı (OECD belgeli) olmasına dikkat etmemiz gerekir. Yerli ve çakma tohumlarda besin değeri olmadığı gibi bitki boyları da kısa kalmaktadır. Çiftçimizin İtalyan ryegrass yetiştiriciliğinde orijinal tohum almaları gerekmektedir.



Firmamızda süt otu tohumu fiyatları uygun rakamlara satışı yapılmaktadır. Süt otu tohumu İtalyan ryegrass siparişi vermek ve detaylı bilgi almak için :

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 numaralarından ulaşabilirsiniz.