11/12/2019
4158

Teff Grass Özellikleri

Teff Grass Özellikleri:

Teff Grass özellikleri incelendiğinde bu yem bitkisinin ne denli önemli olduğunu görmekteyiz. Teff grass özellikleri ile diğer yazlık yem bitkileri kıyaslandığında arada ki hatırı sayılır farkı görmekteyiz. Teff grass Amerika’da uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucu ıslah edilmiş, geliştirilmiş bir yazlık yem bitkisidir.

Teff iki çeşittir:
 - Teff tahılı
 - Ot tipi Teff grass

Teff tahılı; tahıl özellikleri bakımından ve zayıflama çayı olarak kullanılmasından ötürü Dünyada ünü hızla yayılmış bir tahıldır. Teff grassın tahıl tipininde varlığını bilmemiz gereklidir. Teff grass ise Amerika’da bilim adamları tarafından hayvanlar için yem bitkisi olabilme özelliği keşfedildikten sonra üzerinde durulmuştur. Birçok devlet üniversitesi ve bilim adamı; kamu ve özel kaynaklardan elde ettikleri sonuçları özenle birleştirerek bu konu üzerinde ısrarla durmuşlardır.

Teff grass yazlık yem bitkisi olarak ıslah edildikten sonra Amerika’da ve Dünyanın birçok yerinde hızla yayılmıştır. Ana kökeni Afrika Etiyopia olduğu bilinen Teff grassın varlığından haberdar olan Torunoğlu Tohumculuk ivedikle çalışmalara başlamıştır. Daha önce ülkemize Italian Ryegrass, yapay çayır mera ve slajlık soyayı kazandıran firmamız teff grass için de gerekli tüm yatırımları yapmış, tanıtım ve yayım çalışmalarını gerçekleştirmiştir.

Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli husus yukarıda da belirttiğimiz gibi; iki çeşit olan Teff’in ot tipini almasıdır. İthal olan Teff grass için OECD (Uluslararası Sertifika) Belgesini kontrol etmeden almamalıdırlar. Firmamızda İthal, OECD Belgeli ve Türkiye’de Tarım Bakanlığınca tescillenmiş tek çeşit olan Rooiberg ot tipi Teff grass bulunmaktadır.

Teff grass özelliklerine kısaca devam etmek gerekirse;
Teff grass Afrika kökenli bir bitki olmasından dolayı aşırı yaz sıcaklarına son derece dayanıklıdır. Teff gras susuzluğa en dayanıklı ürünlerden bir tanesidir ve az suyla yetişebilme özelliği sayesinde çokça rağbet görmektedir. Susuzluğa bu derece dayanıklı olan Teff grass ayrıca tam tersi olarak su, sel baskınlarınada o derece dayanıklıdır. Su ve sel baskınlarına çeltikten sonra en dayanıklı üründür. Teff grassın en önemli özelliklerinden biriside yüksek protein oranıdır. İnce saplı ve ince yapraklı olan Teff grass yazlık yem bitkileri rakiplerini bu yönüyle sollamıştır. Teff grassın tohumu çok küçüktür. Örnek vermek gerekirse; Teff grass, buğday tohumundan 150 kat daha küçüktür. Bu neden ekimini yaparken çiftçilerimize teknik destek sağlamaktayız, yanlış ekimde emeklerin boşa gitmemesi için elimizden geleni yapmaktayız. Teff grass dekara; 1, 1.5 kg eklir. Dekara az miktarda tohum gitmeside çiftçilerimiz için maliyet yönünden bir handikap sağlar. Yaz aylarında çiftçilerimiz en büyük sıkıntıları olan yeşil ot ihtiyacını gidermek için Sorgum-sudan otu melezi ekmektedir. Hayvanların zaruri olarak tükettiği Sorgum-sudan otunun acı bir tadı vardır ve içerdiği prusik asit hayvanları zehirleme riskine sahiptir. Teff grassta hem prusik asit bulunmamaktadır hem de acı bir tadı yoktur. Teff grassı hayvanlar severek tüketirler. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda kesinlikle hazım problemleri, gazlı şişkinlikler gibi problemlere sebebiyet vermez . Teff grassın özelliklerinin önemli kısımlarından biri de otlatmaya son derece müsait olmasıdır. Teff grass; günlük yeşil biçilerek, silaj yapılara, kuru ot yapılarak ve otlatılarak hayvanlara yedirilebilinir. Teff grass özellikleri kısaca incelendiğinde çiftçilerimiz Teff grass ekimlerini çoğaltmaktadır. Türkiye’ye bu ürünü kazandırmanın gururunu yaşayan firmamız bu ürünün piyasasını ülke geneline yaymıştır. Yakın zamanda Teff grassı ekmeyen çiftçimiz kalmayacaktır. Israrla belirtiyoruz ki çiftçilerimiz Teff grass alırken OECD Belgesini sorgulasınlar.

Teff grass özellikleri hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için ve orijinal Teff grass siparişi vermek için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

Torunoğlu Tohumculuk: 0 (322) 239 88 08 – 0 532 266 40 41