11/06/2018
7769

Reygras Tohumu Fiyatı

Reygras tohum fiyatı 2017 ve 2018 yılında kg  fiyatını 15 tl den firmamız perakende satmıştır. Türkiye genelindeki tohum bayilerimize bayi indirimi uygulanmıştır. 2018 mayıs ayında döviz kurlarındaki yükselişten sonra yeni fiyatlar gecerli olaçaktır. Reygras tohumu fiyatları firmamızca sınırlı bir kar marjıyla satılmaktadır.

Reygras tohumu firmamızda ithal OECD belgelidir. Eskişehir çimi orjinal italian ryegrass değildir. Reygras tohumu satın alınırken eskişehir çimi satan fırsatcılara aldanmamaları büyük önem taşımaktadır.

Reygras ekimi batı bölgelerimiz başta olmak üzere ülke geneline yayılmıştır. Batı bölgelerimizdeki mevcut hayvancılığı ayakta tutan yegane bitki reygrasdır. Hayvan beslemenin olmazsa olmazı bu bitki tek yıllık serin mevsim bitkisidir.

Bir inek denemelerde reygras yem bitkisinden 150 kg kadar yediği görülmüştür. Bu şunu ispatlamaktadır reygras otunun hazmı ve sindirimi çok kolaydır. Avrupa, Amerika ve Avustralya ve Yenizellenda da reygras kaba yem bitkisi çok geniş alanlarda ekim yapılmaktadır. Bu ülkelerdeki gelişmiş hayvancılığın besleme açısından ana lokomotifi reygrasdır.

Ülkemiz bu konuda geç kalmıştır. Torunoğlu Tohum 1999 yılından bu yana çok yoğun bir tanıtım çalışması yürütmektedir. Bu konuda firmamız bir inanılmazı başarmıştır. Ama bu gayret tek başına koça ülkeye yeterli gelmemektedir. Devletimizin bu bitkinin tanıtılmasına destek olmalıdır. Her şeyden önce Maliye Bakanlığımızın italian ryegrass yem bitkisi tohumundan aldığı %18 KDV oranı yoncada olduğu gibi %1 e düşürülmelidir. Yaklaşık %20 uçuzlayan reygras tohumunu her çiftciye pahalı gelmeyeçektir. Tüm hayvan yetiştiricileri o zaman naz etmeden reygras otunu ekeçektir. Dolayısıyla hayvancılığımız içine düştüğü kaba yem girdabından kurtulaçaktır.

Kaba yem olmadan hayvan yetiştiriciliği yapılamaz. Kesif yem olmadan geviş getiren hayvan beslemek  kaba yemle mümkün ançak kaba yem olmadan kesif  yemle hayvan beslemek mümkün değildir.

Reygras otu kışlık ve baharlık mera olarak kullanılır. Tarla ahıra yakınsa otlatmak en doğru yöntemdir Tarla 2-3 parcaya bölünür dönüşümlü olarak reygrasda hayvanlar otlatılır. Eğer tarla ahıra çok yakın değilse hayvanların gidip geleceği mesafede değilse günlük yeşil biçerek yada toplu olarak biçilir 2-3 gün soldurulup slaj yapılır. Slaj ya dökme şeklinde yada rulo paket slaj şeklinde yapılır.

Hayvancılıkdan kazanamıyorum iflasın eşiğine geldim deyip isyan eden çiftcilere para kazandıracak tekten bir yem bitkidir. Yılda dönüşümlü iki bitki ekmek lağzımdır bir reygras diğeride yazlık teff grassdır O zaman yıl boyu kaliteli kaba yem verebiliriz hayvanlarımıza.